2005 - Végh Péter

A Magyar Színház évadnyitó társulati ülésén, 2005. szeptember 5-én, hatodik alkalommal adtuk át az alapítvány díját.

AZ IVÁNKA CSABA-DÍJAT,
- Pusztai Ágoston szobrászművész alkotását -
VÉGH PÉTER,
színművész nyerte el,

elhivatottságtól vezérelt, öntörvényű, a szerepek mélyrétegeit is minden alkalommal feltáró, a prózai és a zenés színház területén egyaránt magas színvonalú, rendkívül igényes, kreatív sugallatokban gazdag művészi munkájának elismeréseként

VÉGH PÉTER művészi pályája több ponton összefonódik Ivánka Csabáéval, akivel a régi Nemzeti színház előadásaiban számtalan produkcióban egymás nagyra becsült partnerei voltak, s játszott Ivánka Csaba több emlékezetes rendezésében is. Az Ódry Színpadon FEJENAGY szerepét alakította HELYSÉG KALAPÁCSÁBAN, később pedig a Várszínházban a TANÍTÓNŐ című előadásban a TANÍTÓ szerepét. Ott tombolt a Nemzeti Színház régi ISTVÁN, A KIRÁLY előadásaiban, végigjátszotta a CSIKSOMYLYÓI PASSIÓ tíz évét, s a GODSPELL című musicalben is a kezdet kezdetétől játszik. Szerepeit felsorolni lehetetlen, ezért konkrétan csak pár alakítását említenénk.

Ő volt például: a FATTYÚ a János királyban, TROFIMOV a Cseresznyéskertben, MÁTÉ a Kőműves Kelemenben, DRUMÓ, a Csíksomlyói Passióban, amelynek egy másik változatában később ÁDÁM és JUDÁS szerepét is eljátszotta, VIKTOR az Egy szerelem három éjszakájában, A VŐLEGÉNY, és a KÖLTŐ a Menyegzőben, a SÁMÁN a Csodaszarvasban, ROBERT THOMAS a Panoptikumban, a TANÍTÓ, A tanítónőben, EDGAR, a Lear királyban, JUDÁS, a Godspellben, MARAT, Peter Weis világhírű darabjában, a BOHÓC a Vízkeresztben, EL GALLO a Fantasztikusokban, de emlékszünk kitűnő DON CARLOS, HORATIO, FERENC JÓZSEF, EPHEZOSI ANTIPHOLUS, AEGISTUS, alakításaira, s képes volt egy előadásban négy teljesen különböző szerep briliáns megformálására is, hiszen egyszerre nyújtott emlékezetes alakítást SZENT PÉTER, GREGORICS PÁL, MÜNCZ JÓNÁS, majd ennek a fia, MÜNCZ MÓRICZ szerepében. Jelenleg pedig Nick Dear: Hatalom című színművében COLBERT szerepére készült, s minden jel szerint kitűnő alakítást fog nyújtani ebben az előadásban is.

 

Jelenet a GODSPELL előadásból
Elől Ivánka Csaba, Végh Péter, Bubik István, Kováts Adél, Alföldi Róbert


Végh Péter a TANÍTÓ szerepében
Bródy Sándor A tanítónő című színművében Fazekas Andreával


Végh Péter a BOHÓC szerepében
Shakespeare Vízkereszt vagy amit akartok című vígjátékában Ruttkay Laurával


Fotók: Fábián József és Korniss Péter

 

VÉGH PÉTER HONLAPJA