2016 - PAPADIMITRIU ATHINA

 

PAPADIMITRIU ATHINA, mint generációjának egyik legsokoldalúbb művésze nyerte el idén az Ivánka Csaba-díjat – Pusztai Ágoston szobrászművész alkotását, - klasszikus és kortárs színművekben, tragédiákban, komédiákban, zenés színházi produkciókban, operettekben, musicalekben, filmekben és televíziós játékokban egyaránt magas színvonalú, sodró erejű, karizmatikus alakításai, - elhivatott művészi munkájának elismeréseként.

A díjat egy pályatársakból álló kuratórium ítéli oda minden évben. A kitüntetést a Bajor Gizi Színészmúzeumban, 2016. december 12-én, korábbi díjazottunk, HIRTLING ISTVÁN és PAPP ZOLTÁN színművészek adták át.  

 

PAPADIMITRIU ATHINA görög származású magyar színésznő 1976-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Simon Zsuzsa tanítványaként. Pályáját a 25. Színházban kezdte, 1978-tól a Népszínház, 1982-től a Nemzeti Színház, 1989-től a Rock Színház tagja volt. 1995-től a Fővárosi Operett Színház társulatában játszik.

Pályafutása során a prózai és a zenész színház világában, s filmekben egyaránt sodró erejű, karizmatikus alakításokat nyújtott, drámai hősnők és zenés darabok, operettek, musicalek főszereiben, többek között JÚLIA a Romeo és Júliában, CORDELIA a Leare Királyban, MIRANDA a Viharban, GONDOS ESZTER az Énekes madárban, MÁRIA MAGDOLNA a Csíksomlyói Passióban és a Jézus Krisztus Szupersztárban, HIPPIA Az ember tragédiájában, MIRANDOLINA Goldoni darabjában, JESSICA A Velencei kalmárban, ALDONZA a La Mancha lovagjában, THENARDIERNÉ és FANTINE a Nyomorultakban, TANGOLITA a Bál a Savoyban, LYSISTRATE Arisztophanész vígjátékában, ELEKTRA Szophoklész művében és az Elektra mindörökké című filmben, PEACOCNÉ a Koldusoperában, URSULA a Száz év magány előadásában.

Kitüntetései: Rajz János-díj 1988, Farkas-Ratkó-díj 1989, EMeRTon-díj – az év musicalszínésznője 1993, Ivánka Csaba-díj 2016.

Megjelent CD-i Latin érintés, Végtelen érintés.

 

Júlia szerepében Pelsőczy Lászlóval
Shakespeare: Romeo és Júlia – Népszínház – 1978 – Rendező: Ruszt József

PAPADIMITRIU ATHINA pályafutása meghatározó éveiben 1982-től hét évadon át egy társulatban dolgozott a régi Nemzeti Színházban Ivánka Csabával, akivel ezen évek alatt igen jó emberi és művészi kapcsolatba került. Több nagyhírű produkcióban, Kerényi Imre, rendezéseiben, például a Csíksomlyói passió legendás előadásában,vagy Szörényi-Bródy: István, a király című rockoperájában, Az ember tragédiája Vámos László rendezte előadásában, a Godspell című musicalben, Iglódi István rendezésében, és A velencei kalmár Sík Ferencáltal rendezett előadásában is egymás nagyra becsült partnerei voltak. Közös művészi munkájuk nem szakadt meg ezek után sem.1992-ben vendégművészként az Arany János színházban bemutatott La Mancha lovagja előadásának főszerepeit alakították,s végül 1995-ben Athina énekelte el Nagy Árpád-Ivánka Csaba Óceán című bemutatásra váró rockoperájának női főszerepét is, az opera hangfelvételén. - Túlzás nélkül állathatjuk, hogy alapítványunk névadója Athina képességeit nagyra értékelte, s generációjának egyik nagy jövő előtt álló öntörvényű, rendhagyó tehetségének tartotta. Tartalmas együttműködésüknek, Csaba korai halála vetett véget.  

Ivánka Csaba papnőjeként Peremartoni Krisztinával és Pregitzer Fruzsinával
Szörényi–Boldizsár–Bródy: István, a király – Nemzeti Színház 1985 – Rendező: Kerényi Imre

 

Jessica szerepében Ivánka Csabával
Shakespeare: A velencei kalmár – Nemzeti Színház – 1986 – Rendező: Sík Ferenc 

 

Aldonza szerepében Ivánka Csabával
La Mancha Mancha Lovogja – Arany János Színház – 1992 – Rendező: Kanda Pál

 

Elektra szerepében Koltay Gergely filmjében - 1995

Napjainkban többek között ERZSÉBET TESTVÉR szerepében a Budapesti Operettszínház Abigél előadásában, URSULA és MOIRA szerepében, a Száz év magány, és a Zorba című produkcióban a Spirit Színházban, és a SÁMÁN ASSZONY szerepében a Nemzeti Lovas Színház előadásában láthatjuk.

 

  

A Sámán Asszony szerepében Vadkerti Imrével

Szűts István-Koltay Gergely: Honfoglalás – Nemzeti Lovas Színház 2014 – Rendező: Pintér Tibor

 

A latin érintés előadásában Kutik Rezsővel - Spirit Színház 2015 – Rendező: Perjés János

*****

Papadimitriu Athina MÁRIA MAGDOLNA és ALDONZA szerepében Ivánka Csabával
Részletek a Várszínház Csíksomlyói passió és az Arany János Színház La Mancha lovagja előadásából:

 

 

*****

 

  

INTERJÚK

Tessék hangosan nevetni
Szilléry Éva - Magyar idők – 2016 december 17.
http://magyaridok.hu/kultura/tessek-hangosan-nevetni-1261336/

Az én otthonom a természet
Budai Klára – Szuperinfo – 2016. szeptember 14.
http://www.szuperinfo.hu/budapest24/papadimitriu-athina-az-en-otthonom-a-termeszet/3187905