2014 - Kerekes Éva

 

2014-ben
AZ IVÁNKA CSABA-DÍJAT,
- Pusztai Ágoston szobrászművész alkotását -
KEREKES ÉVA
színművész nyerte el,

elhivatottságtól vezérelt, klasszikus és kortárs színművekben egyaránt hiteles, színpadon, filmen, televíziós produkciók sokaságában nyújtott, az emberi lélek mélyrétegeit feltáró ihletett, intuitív alakításaiért, - rendkívül igényes, a pályatársak és a közönség szeretetét, megbecsülését egyaránt kivívó művészi munkájának elismeréseként.

A kitüntetést a Bajor Gizi Színészmúzeumban, 2014. december 15-én, PAPP ZOLTÁN és HÁMORI ILDIKÓ színművészek adták át

KEREKES ÉVA Jászai-Mari-díjas, Érdemes művész, 1988-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Kerényi Imre és Huszti Péter osztályában. 1988-1996 között a Radnóti Színház tagjaként aratta első sikereit. Ezek után 5 éven át szabadfoglalkozású színművész volt. 2001-től a Madách Színház művésze, majd 2004-től napjainkig, az Örkény István Színház társulatának tagjaként számos produkció főszerepében aratott megérdemelt sikereket, miközben vendégművészként is fontos előadásokban szerepelt, többet között a Katona József Színház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház, a Komédium, a Szentendrei Teátrum, a Szkéné Színház, a Vígszínház, a Tatabányai Jászai Mari Színház,előadásaiban.

Színpadi múltja a magyar és a világ drámairodalmának legendás szerepeiben bővelkedik. Volt ARIEL Shakespeare Viharjában, LIZI a Pygmalionban, MICI Tábori György Jubileum című művében, s több mint tíz éven át játszotta ROSE szerepét A pulóvergyűjtőben. Volt ARKAGYINA Csehov Sirályában, MRS. SMITH Ionesco Kopasz énekesnőjében, BEATRICE Miller Pillantás a hídról című drámájában, FANNY a Kávécsarnokban, FRICIKE a Jógyerekek képeskönyvében, EGÉRKE a Macskajátékban, ASE a Per Gyntben, MADELEINE BÉJART Bulgakov Képmutatók cselszövése című színművében, VIZYNÉ az Édes Annában, RANYEVSZKAJA Csehov: Meggyeskertjében. Egyik legnagyobb sikerét ARTURO UI megformálásával aratta, amely alakításával 2010-ben elnyerte A Legjobb női főszereplő,  kategóriájában a POSZT és a Színikritikusok díját is. Azóta is sikert sikerre halmoz, legutóbb Tatabányán, a Jászai Mari Színházban BLANCHE DUBOIS, és az Örkény István Színházban, ÜBÜ MAMA szerepében.

Jelentős szerepeket játszott emlékezetes alakításokat nyújtva filmen és televíziós játékok sokaságában is.Fontosabb filmjei: Hanussen, Zsötem, Édes Emma, drága Böbe, Franciska vasárnapja, Szracsatella, Szezon, Üvegtigris, A nyomozó, - televíziós játékai: Aranyidő, Margarétás dal, Három boltoskisasszony, Árvák, Szarajevó Kávéház, A vörös bestia, Kávéház, Régimódi Történet, Adás, Terápia, Hacktion.

Egyik legnagyobb sikerét eddig ARTURO UI megformálásával aratta, amellyel 2010-BEN elnyerte A Legjobb női főszereplő,  kategóriájában a POSZT és a Színikritikusok díját is. Azóta is sikert sikerre halmoz, legutóbb tatabányai Jászai Mari Színházban BLANCHE DUBOIS, és az Örkény István Színházban, ÜBÜ MAMA szerepében.

Fontos szerepei képekben:


Kerekes Éva ROSE szerepében Gáspár Sándorral
Williem Mastrosimone: A pulóvergyűjtő – Komédium 1994 – Rendező: Taub János

 


Kerekes Éva FANNY szerepében
Szép Ernő: Kávécsarnok – Örkény István Színház 2007 – Rendező: Bereményi Géza

 


Kerekes Éva EGÉRKE szerepében
Molnár Piroska és Pogány Judit partnereként
Örkény István: Macskajáték – Örkény István Színház 2009 – Rendező: Mácsai Pál

 


Kerekes Éva ARTURO UI szerepében
Bertolt Brecht: Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése - Örkény István Színház 2009 – Rendező: Zsótér Sándor

 


Kerekes Éva ASE szerepében Polgár Csabával
Ibsen: Peer Gynt – Örkény István Színház 2012 – Rendező: Ascher Tamás
Fotó: Gordon Eszter

 


Kerekes Éva RANYEVSZKAJA szerepében
Csehov: Meggyeskert – Örkény István Színház 2013 – Rendező: Zsótér Sándor
Fotó: Éder Éva

 


Kerekes Éva BLANCHE DUBOIS szerepében
Tennessee Williams: A vágy villamosa – Jászai Mari Színház, Népház, Tatabánya - 2014
Rendező: Guelmino Sándor

 


Kerekes Éva ÜBÜ MAMA szerepében
Alfred Jarry: Übü király, vagy a lengyelek - Örkény István Színház – 2014. Rendező: Mácsai Pál

 

Kerekes Éva főiskolai tanulmányainak végén a régi Nemzeti Színház több nagyhírű produkciójában, Kerényi Imre rendezéseiben, például a Csíksomlyói passió legendás előadásában,vagy Szörényi-Bródy: István, a király című rockoperájában is együtt játszott Ivánka Csabával, majd pályakezdőkéntMóricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című művének főszerepében, NYILAS MISI alakításával is itt mutatkozott be. Alapítványunk névadója generációjának egyik legsokoldalúbb, nagy jövő előtt álló tehetségének tartotta.

 

INTERJÚK A KÖZELMÚLTBÓL:


Egy szerep titkai
168 óra, 2009. december 20. Karácsony Ágnes írása

"Lakik bennem valaki más" - Kerekes Évát köszöntjük
Magyar Színházi Portál 2012. április 12.

Soha nem tartalékolok!
Jászai Mari Színház 2013. február 15. Gyenge Balázs interjúja

Most nem látom magam kívülről
Ványa bácsi 2013. november 10.

KEREKES ÉVA

AZ ÖRKÉNY SZÍNHÁZ HONLAPJÁN

A WIKIPÉDIÁN